Inkl. moms 0

Varför köpa film på skiva? Test mellan skiva & str


Varför köpa film på skiva när man kan streama?

- Bild- och ljudkvaliteten på skiva är betydligt bättre och framför allt jämn och inte beroende av ditt Wifi/internetuppkoppling

-Du får oftast en massa roligt extramaterial

-Skivan är din och du riskerar inte att favoritfilmen helt plötsligt försvinner från streamingtjänsten (Netflix byter ut filmer var 6-12 mån)

- James Bondfilmerna och SVT:s julkalendrar är några av filmerna som inte finns på Netflix samt alla Disneyfilmer och Star Wars

- Svenska Netflix har ca 3400 titlar (enligt bedömare, Netflix vill själv ej uppge hur många) och vi har inom kort 35000 titlar i lager


När hemmabioentusiasterna på WhatHiFi.com jämförde de tre formaten tidigare i år, fann de att 4K-strömningsupplevelsen faktiskt var mer i linje med att titta på en traditionell 1080p Blu-ray - och att Blu-strålar hade en klar fördel med termer av kontrast och färg. 4K Ultra HD-skivor såg under tiden mycket bättre ut än antingen.

Strömningstjänster kan inte heller hantera den senaste och bästa inom surroundljudteknologi - det härligt rika och detaljerade 7.1 högtalarljudet som producerats av Dolby TrueHD eller DTS HD Master Audio-standarder som har funnits på konventionella Blu-strålar i flera år. Med rätt inställning kan dessa ljudformat göra stora action-scener otroligt dynamiska: Motorns brus i Mad Max: Fury Road blir ett håravfall; pistolskotten i Heat's bankrånssekvens verkar nästan genomtränga dina vardagsrumsväggar; pod-loppet i Star Wars: Avsnitt I - The Phantom Menace ricochets över högtalarna som om din soffa har förvandlats till en öken Canyon på Tatooine. Streamingtjänster erbjuder ljud med fem högtalare till lägre tro, men om du har ett modernt surroundsystem hemma, kommer du att missa hela upplevelsen.Problemet för streaming är komprimering: Bild- och ljudinformationen måste bearbetas på ett sätt som gör det möjligt att skicka den effektivt över internet. Och medan komprimering har förbättrats kraftigt under åren, betyder det alltid en förlust av information på vägen. Mörkare scener brukar ta det värsta, eftersom solnedgångar som är tänkta att försämras från färg till färg förvandlas till blockerade digitala ränder och rum tända av eldstrålar börjar se tjocka och pixelerade ut, som webbfilmer från 15 år sedan. Skivor, å andra sidan, är rätt i rummet med dig, skickas till din TV på en högkvalitativ kabel, och därmed drabbas inte av samma problem.

Fysiska media erbjuder extra funktioner och konsekvent åtkomst. Streaming gör det inte.


Det finns andra skäl att föredra fysiska medier framför streamingtjänster utöver de tekniska aspekterna. Blu-strålar och DVD-skivor är ofta fyllda med extrafunktioner, från kommentarspår till bakom kulisserna, som kan hjälpa dig att förstå filmskaparna och filmprocessen.

Visst, några av dessa extrafunktioner är bara reklammaterial. Men då och då upptäcker du något som verkligen avslöjar: Full Tilt Boogie, en dokumentärlängd med längden från skapandet av From Dusk Till Dawn som i flera år kom som en del av DVD-paketet, förblir en av de konstigaste, råaste och mer fascinerande ser på att göra en film jag någonsin sett. Brad Birds regissörs kommentar till de borttagna scenerna i Mission: Impossible - Ghost Protocol visar hur fokuserad produktionen var på att spika filmens stora action-uppsättningar, nästan till den punkt där det anslutande materialet var en eftertanke. Criterion Collection-utgåvan av Michael Bays The Rock är värt det helt enkelt för den otroligt profala rullningen av uttag.

Den här typen av extra material hjälper dig att förstå hur filmer du älskar är gjorda och personligheterna hos de människor som skapar dem. Du får inte någon av den här typen av filmframställningsfärger från de flesta strömningstjänster.

Men mer än något annat är det ägandet som gör fysiska medier till en förbättring jämfört med strömningstjänster. Äganderätt innebär att de okända programmeringsgudarna som hanterar dessa tjänster inte oväntat kan ta bort din favoritfilm. Äganderätt innebär att du har ett fysiskt föremål som du kan se, röra, hålla och visa på din hylla. Det betyder att ansluta till själva saken, att veta att den är din. Och det betyder att du vet att du kan se en film när du vill, så många gånger du vill, i högsta möjliga kvalitet. "

"Innan vi går in i testningen är det värt att titta på specifikationerna för Blu-ray och strömningstjänster. På papper är Blu-ray verkligen kvalitetsvinnaren, med den standard som stödjer video kodad med H.264 med en upplösning av 1 920x1 , 080, levereras med en bithastighet på upp till 40Mbit / s.

Jämför det med den största streamingtjänsten, som är representativt för andra streamingtjänster. Den använder också H.264-codec med en upplösning på 1 920x1,080, men strömmar med cirka 12Mbit / s maximalt. Det är en stor skillnad mellan de två. För att få ned strömningshastigheten måste Netflix kasta bort mer detalj i sin videoström jämfört med Blu-ray-versionen.


"Streamingtjänster komprimerar dina filmer och visar mycket mer än vad en Blu-ray skulle göra.

Hur mycket mer? För att jämföra kan vi titta på videoklippets bithastighet, vilket i princip betyder hur många bitar videon innehåller per sekund. Netflix säger inte exakt vad bithastigheten är för sina 4K-program, men en hjälpsida rekommenderar att du har åtminstone en internetanslutning som kan strömma minst 25 megabit per sekund. Under tiden strömmar en Blu-ray "(via din HDMI-kabel till din TV) var som helst från 82 megabit per sekund till hela 128 megabit per sekund. Det är allt från 3-5 gånger så snabbt som vad Netflix rekommenderar att titta på sina 4K-filmer.

Resultatet är att titta på en show på Netflix kommer ibland att se mycket sämre ut än om du skulle titta på samma program på en Blu-ray. Detta gäller särskilt scener med regn, snö eller konfetti, som löser upp komprimeringsalgoritmer mer än vanligt. Vissa scener - särskilt scener med lite rörelse och enkla bilder, som att säga en tecknad film - kommer att se perfekt ut. Men scener med mycket detalj eller rörelse kan sluta se pixelated eller hackig eftersom komprimering av showen till en strömbar storlek kastar ut mycket data. "


"Vi jämför en 4K-ström med en 1080p Blu-ray. Skuggning, särskilt i mörkret, är mer nyanserad på Blu-ray. Färgerna är rikare och mer solida. Du kanske inte får den raka skärpan hos en bra 4K-ström, men det är i maximal upplösning det ögonblick som videon börjar spela, och de senaste 4K-TV: erna gör ett bra jobb med att uppskala.

Med 4K-strömning och 1080p Blu-strålar nästan nacke-och-hals: något större upplösning och skärpa av strömningen kontra större subtilitet i färger och kontrast på Blu-ray, tittar vi på 4K på skivan. Detta är en helt annan fråga. Videokvaliteten på en UHD Blu-ray (spelas på Panasonics utmärkta DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray-spelare) hoppar över 4K-strömning och vanlig Blu-ray.Bilden är skarp, med fantastisk tydlighet som gör det bästa av fina strukturer. Färger är levande och subtilt skuggade, särskilt i mörka scener. Det är bara med det dynamiska standardområdet, en rättvisare kamp mot 4K-strömning och Blu-ray. En av de bästa sakerna med 4K BD: er är hög dynamisk räckvidd (HDR) som bromsar upp kontrast, ljusstyrka och färgintervall.


Fler färger ger mer realistisk skuggning. Bättre kontrast betyder en mycket hårdare visuell kick. Hög toppljusstyrka betyder större steg i båda ändarna av ljusspektrumet, vilket motsvarar mer detaljer i de ljusaste och mörkaste områdena.

Med HDR är bilden underbar, och vi anser att det är framtiden för hemmabio. Avslutningsvis: 4K-strömning och 1080p Bluray har sina egna styrkor och svagheter, men båda slås lätt av dynamiken och subtiliteten som man ser på 4K Blu-ray.

Detta är ett område där streaming förlorar ganska dåligt. De flesta som tittar på video på streamingtjänster kommer inte att göra det med ett surroundljudsystem. Så det du tenderar att få från streaming är komprimerad Dolby Digital Plus. Några titlar erbjuder det i 7.1, men mest är det en 5.1.

Jämför det med det okomprimerade Dolby TrueHD eller DTS HD Master Audio du får på Blu-strålar, vanligtvis i 5.1 men regelbundet i 7.1. Vikt, skala, detalj och dynamisk räckvidd på skivan är mycket mer intensiv, vilket ger en mer filmupplevelse. Ljudkvalitet mellan standard Blu-ray och 4K BD är svårt att skilja. 


Källor:

https://www.vox.com/culture/2016/12/27/14057894/physical-media-essential-streaming-dvd-bluray-netflix

https://www.expertreviews.co.uk/tvs-entertainment/1403977/blu-ray-vs-streaming-which-has-the-best-quality

https://www.whathifi.com/us/features/4k-streaming-vs-4k-blu-ray-vs-blu-ray-which-best